Održan međunarodni naučni skup ‘Bosna i Hercegovina: Nacionalne manjine i dijaspora’

Pravni fakultet je po drugi put u proteklih mjesec dana bio organizator i domaćin međunarodnog naučnog skupa, ovog puta je u pitanju bio skup pod nazivom “Bosna i Hercegovina: Nacionalne manjine i dijaspora”. Međunarodni naučni skup svečano je otvoren u četvrtak 21.12.2023. godine u dvorani Hotela Salis u Tuzli. U ime organizatora, tačnije pravnog fakulteta prisutnima se obratio dekan Prof. dr. sc. Amir Karić, dok se u ime UG Naučno društvo pravnika, koje je suorganizator skupa, obratio Prof. dr. sc. Edin Mutapčić. Skup je podržan od strane Univerziteta u Tuzli kao i ministarstva obrazovanja i nauke TK na čelu sa resornim ministrom dr. sc. Ahmedom Omerovićem. Prisutni su imali priliku da čuju tri uvodna referata, i to Prof. dr. sc. Amir Karić sa referatom na temu Povratak nacionalizma: Prijetnja manjinskim zajednicama u Evropi, Prof. dr. sc. Omer Hamzić sa referatom na temu Pravni i društveni status Jevreja u Bosni i Hercegovini u periodu između dva svjetska rata te Prof. dr. sc. Adib Đozić sa referatom na temu Nacija s onu stranu (pravne) države.

U nastavku je uslijedila promocija knjige Europsko ugovorno pravo i izazovi digitalizacije autora Prof. dr. sc. Anite Petrović i Prof. dr. sc. Enesa Bikića, kao nova pozitivna praksa koja će svoje mjesto naći na svakoj narednoj konferenciji. Promotori Prof. dr. sc. Jasmina Alihodžić, Prof. dr. sc. Darko Radić, zajedno sa moderatorom promocije Prof.dr. sc. Borisom Krešićem su na koncizan a sadržajan način predstavili publici ovo značajno i savremeno naučno djelo.

Radni dio naučnog skupa održan je 22.12.2023. godine u prostorijama Pravnog fakulteta u formi dva panela gdje su prisutni imali priliku da čuju referate na raznolike teme koje su adresirale najznačajnije problematike vezane za nacionalne manjine u BiH, političku i socijalnu zbilju u BiH i pitanja konstitutitvnosti naroda u BiH.

Iza nas je veoma uspješna godina a posebno mjesec jer je okončan i treći događaj međunarodnog karaktera, dok nas iduće godine očekuje dvadesetogodišnjica Pravnog fakulteta što svakako sa sobom nosi pregršt budućih događanja, projekata i manifestacija.

You may also like...