• Nekategorisano

Općinski sud u Tuzli održao Dan otvorenih vrata za studente Pravnog fakulteta

U Općinskom sudu u Tuzli održan je “Dan otvorenih vrata za studente Pravnog fakulteta”. Studenti su imali priliku obići prostorije suda i upoznati se sa funkcionisanjem i aktivnostima, te dobiti informacije o obavljanju prakse u sudu tokom studija i obavljanju pripravničkog staža nakon završetka studija.

U sklopu ovog događaja organizovan je okrugli sto za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. “Nama kao studentima je čast i zavodoljstvo kada nam se ukaže prilika da posjetimo neki od naših pravosudnih organa, s obzirom da se na fakultetu uglavnom fokusiramo na teoriju, lijepo i osvježavajuće iskustvo je vidjeti kako pravosudni organi i institucije funkcionišu u praksi. Današnja posjeta Općinskom sudu u Tuzli za studente je bila odlična prilika da po prvi put sa sudijama, stručnim saradnicima i rukovodstvom suda porazgovaramo o temama koje nas zanimaju i formiramo svoje stavove o našoj budućnosti“, rekla je studentica Fatima Musić.

„U proteklih pola godine na Pravnom Fakultetu smo poseban fokus stavili na praktični angažman studenata pored onog klasičnog i obaveznog teorijskog aspekta. Tako smo organizovali posjete različitim institucijama, započeli sa ljetnom studentskom praksom, potpisali sporazume o saradnji sa predstavnicima iz pravosudne zajednice i slično. U tom duhu je u saradnji sa Općinskim sudom u Tuzli organizovan i Dan otvorenih vrata koji za primarni cilj ima da se studenti faktički upoznaju sa radom pravosuđa i iz prve ruke na jedan dan vide kako jedan sud zaista funkcioniše. Ovo je svakako odlična prilika za studente da se konačno opredijele u kojem pravcu će započeti svoje karijere, odnosno da donesu odluku o tome gdje će odraditi svoj pripravnički staž kao prvi važan korak.“, navela je Jasmina Berbić, MA prava, asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Predsjednik suda dr.sci. Muhamed Tulumović je naveo da je cilj okruglog stola da se studenti upoznaju sa načinom i organizacijom rada suda u pravosudnom sistemu, posebno kako funkcionišu pojedine organizacione jedinice u sudu. Kroz ovaj vid komunikacije sa studentima nastoje se motivirati studenti da apliciraju na obavljanje pripravničke prakse u sudu, jer je to način da steknu najbolja praktična pravnička znanja i vještine. Prezentiran je novi model edukacije pripravnika po uzoru na model koji se primjenjuje u sudovima Kraljevine Švedske, koja je i pomogla implementaciju navedenog modela u ovom sudu.

Studenti su upoznati sa aktivnostima koje će se u narednom periodu provoditi u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Tuzli, a donosi se na obavljanje prakse u sudu tokom studija. Kao potpisnik Okvirnog sporazuma o razumijevanju za unapređenje praktične nastave i obuke studenata prava i diplomiranih pravnika, u okviru projekta kojeg implementira Nacionalni centar za državne sudove – Ured u Bosni i Hercegovini, Općinski sud u Tuzli će od ove akademske godine biti institucija u kojoj će studenti treće i četvrte godine Pravnog fakulteta imati priliku obaviti praksu tokom jednog semestra studija. Radi se o 15 sati prakse kod dodijeljenog sudije mentora koji će studenti moći obavljati u toku jednog semestra.

Profesija sudije zahtijeva cjeloživotno učenje i vrlo je važno da mladi studenti prava imaju priliku što ranije početi sa praktičnim dijelom učenja. Do sada je praktično učenje počinjalo od obavljanja pripravničkog staža, međutim od ove godine će studenti treće i četvrte godine Pravnog fakulteta imati mogućnost steći praksu u toku studija.

Tokom događaja studentima su se obratile i Rukija Jusupović, predsjednica Građanskog odjeljenja suda, sekretar suda Sidik Hasanović, Dženita Mehidić, koordinatorica stručnih saradnika i Lana Dervišević, koordinatorica pripravnika u sudu, koji su prenijeli svoja pozitivna iskustva u dosadašnjem radu sa pripravnicima.

You may also like...