Upriličen prijem za trenere i studente Vis Moot Tima Univerziteta u Tuzli

Dekan pravnog fakulteta dr.sci. Amir Karić, red. prof. zajedno sa prodekanesom nastavu i studentska pitanja: dr. sc. Ervina Ibrahimović, doc. i prof. dr.sc. Jasmina Alihodžić, red. prof. upriličili su prijem za trenere i studente Vis Moot Tima Univerziteta u Tuzli, koji su ove godine u periodu od 21.03.2024.godine do 29.03.2024.godine uspješno učestovali na 31. The Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot-u, najprestižnijem svjetskom takmičenju iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže, a na kome je ove godine učestovalo 2.400 studenata i 380 univerziteta iz cijeloga svijeta.

Vis Moot Tim Univerziteta u Tuzli ove godine činili su studenti: Amina Kabil, Vedran Čajić, Admir Šećić i Una Pehlić, te treneri: Lejla Mašić, Jasmina Berbić i Mirza Fazlić, koji su nakon devetomjesečnih priprema za kako pismenu fazu takmičenja, u vidu pisanja i ulaganja pismenih podnesaka odnosno Memoranduma za tužioca (Claimant Memorandum) i Memoranduma za tuženog (Respondent Memorandum), tako i priprema za usmene faze u vidu učestvovanja na Pred-takmičenjima (Pre-Moots) u Podgorici i Beogradu, najzad odmjerili snage u Beču protiv 4 univerziteta i to: ESSEC Business School, IE Law School, Universidade Salvador i University of Jena, gdje su u sve četiri runde izvojevali pobjedu.

Prilikom prijema, studenti i treneri su iznijeli svoje utiske sa cjelokupnog takmičenja, dok je dekan dr.sci. Amir Karić, red. prof. istakao važnost ovakvih vannastavnih aktivnosti studenata, koji ih najefikasnije pripremaju za pravnu praksu, te ukazao na bitnost cjeloživotnog učenja i sticanja kompetencija iz raznih oblasti prava.

Prodekanesa za nastavu i studentska pitanja: dr. sc. Ervina Ibrahimović, doc. je ne samo istakla važnost učešća studenata na ovako prestižnom takmičenju u pogledu kotiranja samog univerziteta na svjetskim listama, nego i važnosti zanimanja studenata za ovako kompleksna takmičenja u pogledu sticanja mnogih pravničkih znanja, oratorskih vještina te umrežavanja sa kolegama iz cijeloga svijeta.

Odlazak studenata i trenera u Beč, učešće na Pred-takmičenjima, te višemjesečne pripreme i treninzi ne bi bili mogući bez pomoći CLDP-a (Commercial Law Development Program) koji djeluje pod pokroviteljstvom Vlade SAD-a, ali i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Notarske Komore Federacije BiH, Regionalne advokatske komore Tuzla, kao i Ureda Gradonačelnika Tuzla zahvaljujući kojima naši studenti posljednje tri godine imaju priliku predstaviti naš fakultet, Univerzitet, grad, ali i državu u najboljem svjetlu.

You may also like...