Studenti Pravnog fakulteta učestvuju u Inter-University Video Lectures Programme Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove UN sa sjedištem u Hagu, kao pravni sljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu uz podršku Evropske komisije već nekoliko godina realizira Inter-University Video Lectures Programme u koji su usključeni studenti 15 pravnih fakulteta sa prostora Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova. U okviru ovog programa bivše sudije, tužitelji, istražitelji i drugi pravni stručnjaci koji su učestvovali u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a koji su sada angažirani kao saradnici Mehanizma upoznati će studente sa najznačajnijim pravnim nasljeđem spomenutog suda. Od ove godine u programu učestvuju i studenti drugog i trećeg ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Realizacija programa počela je 2. novembra 2023. godine uvodnim predavanjima predsjednice Mehanizma sutkinje Graciele Gatti Santana i odvijati će se tokom zimskog semestra.

You may also like...