Moot court klub Pravnog fakulteta u Tuzli učestvovao na Državnom takmičenju u simuliranom suđenju

U periodu 05.-07.06.2023. godine u Mostaru je održano II Državno takmičenje u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava pod nazivom „Ius versus iustitiam“  u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini te uz podršku Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Učešće u takmičenju je uzelo šest državnih pravnih fakulteta iz Mostara, Zenice, Tuzle, Bihaća i Istočnog Sarajeva

Moot court klub Pravnog fakulteta u Tuzli u sastavu studenata treće godine Fatime Musić, Asje Hasanović, Amara Muratovića i Fatona Krasniqija, je u dinamičnim mečevima odmjerio snage u poznavanju činjenica zadanog slučaja i argumentacije, same Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda kao i javnom nastupu i vještinama zastupanja, te je u konačnici zauzeo treće mjesto. Pored ovog uspjeha, podnesak Moot court kluba Pravnog fakukteta u Tuzli proglašen je za drugi najbolji, što predstavlja posebno priznanje za vrijeme i rad koji su studenti uložili u pripremanje i pisanje podnesaka. Studenti su se za takmičenje pripremali uz podršku i mentorstvo Prof.dr. Dževada Mahmutovića i ass. Amara Kavgića, a uz pratnju ass. Jasmine Berbić.

Sudačko vijeće takmičenja su činili eminentni predstavnici pravosudne zajednice i nevladinih organizacija koji su dali na značaju cjelokupnom takmičenju i postavili pred takmičare ozbiljan zadatak prilikom svojih nastupa i iznošenja argumentacije. Članovi Moot court kluba Pravnog fakulteta su iskazali visok stepen razumijevanja kompleksnih pravnih isntituta te demonstrirali logički potkrijepljeno argumentiranje svojih tvrdnji, zbog čega su pobrali simpatije sudačkih vijeća.

You may also like...