Održan naučni skup “Državnost i granice Bosne i Hercegovine kroz historiju”

U Tuzli je u petak i subotu, 16. i 17.12.2022. godine, održan Međunarodni naučni skup pod nazivom “Državnost i granice Bosne i Hercegovine kroz historiju”, povodom tridesete godišnjice obnove nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

Na ovom dvodnevnom međunarodnom naučnom skupu, javnost je imala priliku čuti izlaganja brojnih naučno relevantnih tema, a koje se primarno odnose na razvoj bosanske državnosti, savremene izazove bosanskohercegovačkog prava, interdisciplinarno sagledavanje historijske, demografske, kulturološke, jezičke i državnopravne historije Bosne i Hercegovine, historijsko oblikovanje granica Bosne i Hercegovine, kao i pravne izazove u procesu euroatlantskih integracija. Na skupu su, pored domaćih naučnika i stručnjaka iz navedenih oblasti, uzeli učešće i brojni gosti koji dolaze iz akademske zajednice (poput akademika Mirka Pejanovića, istaknutog člana ANUBiH), ali i obrazovnih institucija u susjednim državama – poput profesora s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru.

Skup je organiziran od strane UG “Naučno društvo pravnika” Tuzla i Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a podržan je od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

You may also like...