Tribina “Miris pokošene mladosti”

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli u organizaciji Asocijacije studenata Pravnog fakulteta uz pomoć profesora i osoblja Pravnog fakulteta, 25. maja 2016. godine je održana tribina pod nazivom ”Miris pokošene mladosti” u čast i spomen na 71 prerano ugašeni život na Tuzlanskoj KAPIJI.

Pred punim amfiteatrom Pravnog fakulteta prigodnim pozdravnim besjedama pristunima su se obratio dekan prof. dr. Izudin Hasanović i predsjednica Asocijacije studenata Pravnog fakulteta Esmeralda Mrkaljević.

Tribina

Uvodničari i izlagači na tribini bili su studenti Pravnog fakulteta Leila Alijević, Mirza Mujezinović, Anisa Pračić Šehić, Šejla Handalić i Mirza Mustafagić.

Anisa Pračić Šehić je u svom govoru istakla slijedeće: ”Možda ih ne vidite, ali ako samo sebi na trenutak, baš na ovaj dan, dopustite da zatvorite oči i otvorite srce, osjetiti ćete njihovo prisustvo. I dalje su onako razigrani, bezbrižni, sretni i čekaju nas i našu mladost da nastavi živjeti tamo gdje je njihova prekinuta”, dok je s druge strane Mirza Mujezinović sve prisutne pogodio potresnim pričama porodica žrtava ovog masakra. Student četvrte godine Pravnog fakulteta i govornik na ovoj tribini Mirza Mustafagić je istakao: ‘‘Kao što sam spomenuo na tribini, ljudski je oprostiti, mi opraštamo ali na ovaj način zajedno sa našim gostima iz Srbije gradimo mostove među mladima koji su snaga i budućnost ovih prostora, bilo koje nacionalnosti i vjere da su. Oprostimo, ali nikada ne zaboravimo Kapiju”.

Skupu su prisustvovali i studenti iz Beograda, koji već nekoliko godina na 25. maj dolaze u Tuzlu i odaju počast stradaloj tuzlanskoj mladosti. Mišljenja su da još uvijek vlada atmosfera neznanja, ne samo kada je riječ o zločinu na  tuzlanskoj Kapiji, nego i svim drugim zločinima koji su se desili na području bivše Jugoslavije.

„Inicijativa u Srbiji radi na tome da se pre svega o takvim stvarima čuje, da se uči. Inicijativa od 2008. godine dolazi u Tuzlu i prosto širi tu poruku mira, saosjećanja sa žrtvama i mi osećamo obavezu da mi kao mladi danas, uradimo nešto, da izgradimo neki temelj za buduću saradnju i prijateljstvo između naše dve države“, napomenula je Jana Vujić iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

http://www.untz.ba/uploads/images/Gallery/2015-16/pf-kapija-tribina-maj2016/IMG_6078.jpg

You may also like...