Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore održao tribinu „BiH 20 godina poslije Dejtonskog sporazuma“

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore održao je tribinu studentima i uposlenicima Univerziteta na temu: „BiH 20 godina poslije Dejtonskog sporazuma“.

Moore je studentima kazao koliko je bitna njihova uloga u gradnji bolje budućnosti BiH. Istakao je da svaki pojedinac snosi odgovornost za stanje u kojem se zemlja nalazi. Kaže da ga raduje svaki uspjeh i sve što je urađeno na gradnji suživota. Poslije uvodnog obraćanja studenti i nastavnici su postavljali različita pitanja, koja se odnose na promjene Ustava Bosne i Hercegovine, poštivanje temeljnih ljudskih prava, problemu nezaposlenosti, posebno mladih, reformi pravosudnog sistema, referendumu, obrazovnom sistemu, evropskoj agendi i nizu drugih pitanja.

Kada je riječ o budućnosti BiH šef misije OSCE-a u BiH je istakao da je put evropskih integracija jedini odgovarajući za našu zemlju. Naglasio je da, bez obzira na euroskeptike, BiH neće moći biti jedina zemlja na Balkanu koja će ostati izvan granica EU.

You may also like...