Održano predavanje na temu “Komandna odgovornost”

19. aprila 2016. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini dr. Dragomir Vukoje sudija Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je održao predavanje na temu „Komandna odgovornost“.

IMG_5511

Prije samog predavanja predstavnici misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini su održali kratku prezentaciju “Uloga Misije OSCE-a u BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini” u okviru koje je studentima i drugim prisutnim gostima predstavljena interaktivna mapa, koju je kreirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a koja donosi sve informacije o procesuiranim ratnim zločinima na području Bosne i Hercegovine od strane državnog i svih lokalnih sudova, s ciljem jačanja transparentnosti i povjerenja javnosti u rad pravosuđa na procesuiranju ovih zločina. Svi zainteresirani na web adresi www.warcrimesmap.oscebih.org mogu naći podatke o okončanim postupcima u predmetima ratnih zločina po opštinama u kojima su se isti dogodili ili sudu pred kojim su procesuirani.

IMG_5543

Inače, današnje predavanje predstavlja treće i ujedno posljednje predavanje u ciklusu predavanja koja su u proteklom periodu u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli održali eminentni predavači iz pravosudne zajednice u našoj zemlji, s ciljem da studentima prenesu praktična iskustva u procesuiranju pojedinih krivičnih djela (zločina). Podsjećamo, prvo predavanje na temu „Procesuiranje zločina iz mržnje“ upriličeno je 15. marta, a gost predavač bio je Zekerijah Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, dok je drugo predavanje organizirano 29. marta u okviru kojeg je Hajrija Hadžiomerović-Muftić, tužiteljica Tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine govorila o krivičnom djelu trgovine ljudima.

You may also like...