Novi uspjeh studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Nakon uspjeha na regionalnom Moot Court takmičenju održanom u Zrenjaninu u junu ove godine, koje je rezultiralo osvojenim prvim mjestom i direktnim plasmanom na međudržavno Moot Court takmičenje u simulaciji suđenja, koje će biti održano naredne godine, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, članovi Mootcourt kluba “Universitas” čiji je predsjednik prof.dr.Dževad Mahmutović, ponovo osvajaju prva mjesta.

Dvije ekipe u sastavu: Slavko Čavka, Irma Mešić, Anesa Krnjić, Mirna Alibegović, Soni Ibralić, Almira Smajić i Amra Husaković, osvojili su prvo mjesto na II Državnom takmičenju u simulaciji suđenja iz oblasti Krivičnog prava, a koje je održano u sudnicama Suda BiH.

Takmičenje je organizovano za sve državne pravne fakultete iz BiH, a održano je pred različitim sudskim vijećima koja su činile sudije Suda BiH i sudije Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Pored njih, u vijeću su bili i tužitelji iz SAD-a, koji iza sebe imaju dugogodišnju praksu tužitelja.

Sam tok takmičenja se odvijao kroz dvije faze, pismenu i usmenu. Pisani dio takmičenja se sastojao iz dva, veoma zahtjevna podneska, u konkretnom slučaju podnositelja predstavke (Alena, Denisa i Danijela) i odgovora države (Bosne i Hercegovine). Usmeni dio takmičenja se odnosio na simulaciju suđenja pred navedenim vijećima, uz odgovarajuću kontraargumentaciju i odgovaranje na pitanja sudskih vijeća. Nakon zbrajanja svih bodova studenti Moot Court kluba “Universitas” su osvojili, po drugi put, prvo mjesto.

Treba naglasiti da je ovogodišnja ekipa imala i svojevrstan pritisak u vidu očekivanja koja su postavljena pred njih nakon što su prije par mjeseci osvojili regionalno takmičenje iz iste oblasti, i nakon što je prošlogodišnji tim ovog fakulteta pobijedio na prvom državnom takmičenju u simuliranom suđenju.

Od ukupno četiri govornika pravnog tima iz Tuzle, čak troje studenata je bilo u konkurenciji za najboljeg govornika takmičenja, a titula je zasluženo dodijeljena kolegici iz Zenice.

Također, za uspjeh studenata zaslužni su, pored profesora Mahmutovića, i trener mr.sc.Bisera Kalaba, viši asistent na Pravnom fakulteta Univerziteta u Tuzli na katedri za krivično pravo, te Igor Pavlić, dipl.iur. koji je kao prošlogodišnji član pobjedničkog tima nesebično prenio svoja iskustva na svoje mlađe kolege.

You may also like...