Uspjesi studenata Pravnog fakulteta Unvierziteta u Tuzli

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli osvojili  su drugo i četvrto mjesto na prvom državnom takmičenju iz medijskog prava u Bosni i Hercegovini, koje je održano od 28. do 30. maja 2014. godine. Organizatori prvog takmičenja u oblasti medijskog prava su USAID, Internews, Annenberg School for communication University of Pennsylvania i Pravni fakultet Univerziteta u Zenici.

Na takmičenju su učestvovali studenti Pravnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, ukupno 44 takmičara. Na takmičenju je učestvovalo 12 sudija, stručnjaka iz oblasti medijskog prava.

Pored osvojenog drugog mjesta na takmičenju, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli su osvojili nagradu za drugi najbolji podnesak, odnosno za tužbu i odgovor na tužbu.
Individualne nagrade su osvojili: Sven Selesković, drugi govornik takmičenja, i Ajša Ibrahimović, peti govornik takmičenja.

Studenti, koji su predstavljali Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, Ajša Ibrahimović, Nadira Serhatlić, Enisa Selimović, Vildana Bašić, Sven Selesković, Džana Suljendić, Ermin Prijić i Dina Sijarić, su do polufinala došli pobjedama protiv studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Zenici, kao i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Studenti su izabrani za takmičenje u okviru Katedre za državno i međunarodno javno pravo od strane profesorice Dženete Miraščić.
Za pismeni i usmeni dio takmičenja studente su pripremali treneri, asistenti Alma Jašarević i Lejla Karić.


Na takmičenju iz medijskog prava  tužitelji i tuženi su rješavali hipotetski slučaj u pogledu zaštite prava na slobodu izražavanja, zaštite prava na privatnost, pitanja neovlaštenog pristupa i korištenja ličnih podataka, klevete u medijima i zaštite podataka na društvenim mrežama.

Medijsko pravo, u kontekstu zaštite prava na slobodu izražavanja, prava na privatnost javnih ličnosti, ličnih podataka korisnika online usluga, te odgovornosti posrednika na internetu, sve više zauzima važnu ulogu u razvoju demokratskog društva.  Postignuti uspjesi studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli predstavljaju snažan doprinos izučavanju navedenih vrijednosti demokratskog društva.

You may also like...