Održana treća “EU – Western Balkans Media Days” konferencija

Tokom perioda od 11. do 13. septembra 2019. godine u Podgorici, Crna Gora, održana je treća po redu “EU – Western Balkans Media Days” konferencija u organizaciji Europske komisije kojoj je, na poziv od strane Komesara za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, prisustvovao i student Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Kenan Gutić.

Pokrenuta 2017. godine od strane Europske komisije, EU – Western Balkans Media Days konferencija ima za cilj osigurati da sloboda medija ostane prioritet, istovremeno rješavajući složenost gorućih političkih, ekonomskih i socijalnih pitanja s kojima regija trenutno vlada. Štaviše, forum je posegnuo za profesionalnim izazovima novinara i medija: njihovu potrebu da se prilagode na medijski okruženje koje se brzo mijenja. Cilj konferencije je vođenje rasprava o rezultatima koji bi se nakon toga mogli odraziti u prilagođenim pristupima pomoći medijskim pitanjima u okviru europske politike proširenja. Ovogodišnje izdanje namjerava pregledati ono što je postignuto od prvog izdanja, uključujući pokretanje nekih novih inicijativa, finansiranih od strane EU. Poslovni modeli, regionalna suradnja, ali i izazovi uzrokovani sve većom manipulacijom informacijskim prostorom, također su bili diskutovani tokom događaja. Po prvi put konferencija je također uključila političke predstavnike u regionu koji su direktno zaduženi za informacije i medije za raspravu o tzv. „policy meets media“.

Ovo je bila jedinstvena prilika i za Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli koju je naš student Kenan Gutić iskoristio za dijalog sa učesnicima Konferencije o važnosti razumjevanja pojedinih pravnih aspekata i normi tokom obavljanja novinarskog posla kao i važnosti stalnog dijaloga na relaciji između medija i pravosudnih institucija u cilju izgradnje većeg stepena povjerenja u pomenute subjekte. Uključivanjem i ostalih segmenata društva u dijalog o medijima, konkretno u ovome slučaju segment pravnih nauka, otvara se mogućnost boljeg razumjevanja problema sa kojima se novinarska struka susreće što će zasigurno pomoći pravničkim kadrovima da određene svoje projekte aktivnosti usmjere ka pomoći u usavršavanju pojedinih aspekata medija, na obostranu korist.

Predstavnike Europske unije na ovogodišnjoj Konferenciji čini li su:

  • Christian Danielsson, generalni direktor Europske komisije za susjedstvo i politiku proširenja
  • Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Europske komisije za susjedstvo i politiku proširenja
  • Aivo Orav, EU ambasador i šef delegacije u Crnoj Gori

Ovom prilikom se zahvaljujemo Europskoj komisiji za susjedstvo i politiku proširenja i komesaru Johannesu Hahnu na pozivu za prisustvo Konferenciji kao i na involviranju Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli u ovu tematiku. Drago nam je da Europska unija prati i podržava rad naših studenata koji su aktivno angažovani u civilnom sektoru.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj stranici: www.euwesternbalkansmediadays.eu

You may also like...