Na Pravnom fakultetu počela realizacija Pravne klinike iz krivičnog procesnog prava

Dana 19.12.2018. godine na Pravnom fakultetu počele su aktivnosti na realizaciji Pravne klinika iz krivičnog procesnog prava.

Dio je ovo projekta Kliničko obrazovanje za studente prava (SLP projekat) u Bosni i Hercegovini u koji je uključen i naš fakultet. Fakultet je na ovom projektu ostvario saradnju sa Uredom za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Program je namijenjen za jačanje i širenje postojećeg kliničkog pravnog obrazovanja, te unapređenje praktičnih vještina studenata prava na partnerskim pravnim fakultetima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Projekat se provodi kako bi se unaprijedile vještine studenata prava i njihovo shvatanje načina funkcioniranja pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i važnosti vladavine prava.

Značajnu podršku projektu pružaju Općtinski sud u Tuzli, kao i ugledni pravni praktičari, Mirna Delalić, advokat iz Tuzle, Muhamed Tulumović, predsjednik Opštinskog suda u Tuzli i Damir Alić, advokat iz Tuzle.

U projektu učestvuje 18 studenata IV godine studija, a na kraju kursa od strane pokrovitelja bit će im uručeni certifikati.

Projekat se izvodi pod vodstvom prof. dr. Dževada Mahmutovića i mr. Maje Iveljić, više asistentice.

You may also like...