Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli četvrti put državni prvaci u simuliranom suđenju

Uperiodu od 09.-12.12.2018. godine, u hotelu Termag na Jahorini, održano je sedmo po redu državno takmičenje u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava, u organizaciji Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenja zakona i Ministarstva pravosuđa SAD-a, kroz Program za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u prekomorskim zemljama. Učešće na takmičenju uzeli su pravni fakulteti sa Univerziteta u Sarajevu, Zenici, Banja Luci, Tuzli, Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, sa preko 50 studenata i članova akademskog osoblja.

Članovi Moot Court kluba ‘Universitas’ Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli osvojili su prvo mjesto, čime su se, po četvrti put, okitili titulom državnog prvaka u ovoj oblasti, kao i nagradu za najbolji pisani podnesak aplikanta. Učešću na pomenutom takmičenju prethodile su intenzivne pripremena rješavanju komplesnog hipotetičkog slučaja iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, a baziranog na povredi prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Pored izuzetnog poznavanja instituta krivičnog i krivičnog procesnog prava, propisanih zakonima Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom, studenti ovog fakulteta dobili su mnogobrojne pohvale sudijskih vijeća za komunikacijske i prezentacijske vještine kojima vladaju, kao i pravno logiciranje i kvalitet argumenata koje su upotrebljavali u svojim izlaganjima.

Nasamom početku učesnicima se obratio Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, kao i Mirsad Crnovršanin, predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, koji su naglasili poseban značaj aktivnog angažmana studenata u ovoj oblasti, s ciljem pružanja prilika i stvaranja mogućnosti za sticanjem praktičnih i teorijskih iskustava iz oblasti krivičnog i krivičnog procesnog prava, kroz poznavanje i primjenu nacionalnih zakonskih propisa, ali i međunarodnih akata. Nesebičnu pomoć i podršku u organizaciji ovog takmičenja pružila je i Ambasada SAD-a u BiH, u čije ime je učesnike pozdravio Goran Krnaich, rezidentni pravni savjetnik Ministarstva pravosuđa SAD.

Argumentaciju i kontraargumentaciju učesnici takmičenja su sučeljavali pred sudijskim vijećima, koja su sačinjavale sudije Suda Bosne i Hercegovine i Općinskog suda u Sarajevu. Pored takmičarskog dijela, učesnici su imali priliku slušati i predavanje sudije Suda BiH, gđe. Tatjane Kosović, o značaju i ulozi sudije za prethodni postupak, kao i predavanje tužioca Tužilaštva BiH, gđe. Enise Adrović,na temu uloge tužitelja u krivičnom postupku sa osvrtom na osiguranje zakonitosti prikupljenih dokaza u fazi istrage.

Fantastičnu šestorku, koja je predstavljala Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i MootCourt klub ‘Universitas’ na pomenutom takmičenju čine: Hasanović Azra, Kavgić Amar,Kunić Selma, Mešić Faruk, Husić Amila i Andrić Paloma, predvođeni prof.dr. Dževadom Mahmutovićem. Pomoć i podršku ekipi u pripremama za pomenuto takmičenje pružile su i asistentice Iveljić Maja i Smajić Almira.

Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, prije dva mjeseca, u istom sastavu ekipe takmičara, učestvovao je i na VII Regionalnom Moot Court takmičenju u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava, održanom u Bitoli(Makedonija), na kojem su osvojili drugo mjesto, što ih je ujedno činilo i najbolje kotiranim pravnim fakultetom sa područja Bosne i Hercegovine. Rezultatom ostvarenim na ovogodišnjem državnom takmičenju, ova visokoškolska ustanova potvrdila je kvalitet nastavnog procesa, kao i studenata koji je pohađaju,odnosno njihovu predanost radu i usvajanju novih vještina i kompetencija, uzjačanje postojećih, kroz učešće u raznim vidovima nastavnog i vannastavnog angažmana.

You may also like...