Obilježen Dan nezavisnosti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli

Studenti i profesori Pravnog fakulteta organizirali su javnu tribinu povodom 1. marta-Dana nezavisnosti BiH. Na tribini je bilo govora o historiji Bosne i Hercegovine i referendumu na kojem su se građani izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermina Hadžigrahić istakla je važnost 1. marta kazavši da BiH i dalje trebamo graditi kao demokratsku državu, odnosno državu ravnopravnih naroda.

“S ponosom se naravno sjećamo dana kada je prije 26 godina BiH proglasila nezavisnost i samostalnost u svojim historijskim i međunarodno priznatim granicama. Građani naše zemlje tada su se opredijelili za nezavisnu, suverenu, samostalnu i cjelovitu državu.” – istakla je Hadžigrahić i dodala: “Na tim tekovinama nastala je savremena BiH, koju i dalje želimo da gradimo kao demokratsku državu, ravnopravnih naroda. Ovaj datum je stoga značajan za svakog građanina koji iskreno i s ljubavlju smatra BiH svojom domovinom”.

Prof.dr.Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta podsjetio je na period kada je održan referendum, kojim su se građani izjasnili za nezavisnu BiH.

„Referendum koji je održan 29.2. i 01 3. 1992. godine. u Bosni i Hercegovini predstavlja posebno značajan događaj, u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine zbog dva osnovna razloga: prvo referendum je jedan od najvažniji instrumenta neposredne demokratije kojima se utvrđuje volja građana o bitnim pitanjima. Drugo u važnoj i složenoj situaciji u Bosni i Hercegovini, iz odnosa upravljačkih struktura konstitutivnih naroda i građana Bosne i Hercegovine prema referendumskom pitanju o državno- političkoj budućnosti Bosne i Hercegovine“, kazao je Hasanović.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od tadašnje SFRJ. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine na kojem se izjasnilo 2 trećine građana, održan  je 29. februara i 1. marta 1992., a označavao je opredjeljivanje građana za budućnost zemlje i njihovo opredjeljenje za slobodan, nezavisan i demokratičan život svih njenih građana.

You may also like...