Studenti Pravnog fakulteta osvojili drugo mjesto na šestom državnom takmičenju u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava

Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli učestvovao je na šestom Državnom takmičenju iz oblasti krivičnog prava, takmičenju u simuliranom suđenju u realizaciji BH Moot Court takmičenja pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH i američkog Ministarstva pravde, a kojim se simulira postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava. Takmičenje je održano u periodu od 08 – 11.11.2017. godine na Jahorini i se sastojalo se od dva dijela, pismenog dijela, koje obuhvata pisanje podnesaka (aplikanta i respodenta) te usmenog dijela koje se sastoji od izlaganja argumentacije pred eminentnim sudijama Suda BiH.

Na takmičenju je učestvovalo šest pravnih fakulteta, javnih univerziteta iz naše zemlje, sa Sveučilište u Mostaru, Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Banja Luci, te Univerzitet u Tuzli.

I ove godine, tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, opravdao je titulu jedne od najjačih akademskih institucija u Bosni i Hercegovini, te su studenti: Jasmina Valjevac, Fatima Butković, Selma Hadžikić, Leila Salijević, Katarina Nišandžić, Franka Pešić i Benjamin Gibić u konkurenciji šest pravnih fakulteta, 12 ekipa (aplikant, respodent) i 36 takmičara, donijeli svom fakultetu i Univerzitetu u Tuzli drugo mjesto na ovom eminentnom takmičenju.

Studente su predvodili akademski treneri: Maja Iveljić i Ermin Prijić, te predmetni nastavnik doc. dr. Dževad Mahmutović.

Ovakva takmičenja su prilika da studenti prava provjere nivo stečenih znanja i pokažu svoje sposobnosti razumjevanja, pisanog izražavanja, logiciranja i retoričke sposobnosti, kao temelj budućeg zanimanja, te da prošire svoja znanja, istakli su studenti članovi ove uspješne ekipe.

Izrazili su svoju zahvalnostu dekanu Pravnog fakulteta prof.dr. Izudinu Hasanoviću i rektorici Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermini Hadžigrahić na pomoći u odlasku na ovo takmičenje.

You may also like...