Održana Tribina “Miris pokošene mladosti”

Asocijacija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dana 25.05.2017. godine, u amfiteatru Pravnog fakulteta organizirala je Tribinu pod nazivom „Miris pokošene mladosti“ u sjećanje na 71 mladi život izgubljen u masakru na Kapiji.

Tačno prije 22 godine, na Dan mladosti ratne 1995. godine, na tuzlanskom trgu, sastajalištu mladih poznatom kao Kapija, u 20:55 h ispaljena je granata s Ozrena, koja je pokosila 71 mladi život i ranila više od 150 ljudi, čiji je prosjek dobi bio 24 godine. Tada se vidjelo šta neljudi mogu uraditi. Pukla su srca, majki i očeva. Najmlađa žrtva je imala svega 3 godine. Dan mladosti u Tuzli, u Bosni i Hercegovini, danas je dan žalosti za ugašenom mladošću. Maj u Tuzli od tada više nije isti kao prije.

Tribinom “Miris pokošene mladosti”, Asocijacija studenata Pravnog fakulteta je željela oživiti sjećanje na tragično poginule, opomenuti stare i mlade da nikada ne zaborave, kao i da nastave tražiti pravdu, koliko god to dugo trajalo. Govornici na Tribini su bile studentice: Samra Kopić, Amila Husić, Samra Strašević i Anisa Pračić-Šehić koje su poručile da moramo pamtiti sve žrtve, sve zločine i osigurati da se u budućnosti zločin više nikada ne ponovi. Pravda moža nije jednaka pravu, ali jedno bez drugog ne ide. Kroz dramski performans studentica Lejle Mašić, Selme Ćatibušić, Selme Kunić i Anise Pračić-Šehić iskazana je bol i tuga koju osjećaju porodice poginulih i poručeno je da samo srcem i dušom možemo dalje, poučeni pravom, tražiti pravdu u svijetu nepravde prava.

You may also like...